Dáte si rádi dobré pivo?


Název české pivo je od roku 2008 dokonce chráněno Evropskou unií jako zeměpisné označení. V Čechách ho vařili již v Břevnovském klášteře založeném roku 993 knížetem Boleslavem II. . Tradice výroby piva dále pokračovala a pokračuje do dnešních dnů. Je to prostě nápoj, o kterém každý Čech prostě základní informace zná. Nebo ne?
 druhy půllitrů.png
Z čeho je pivo složeno
Nejvíce je v něm vody, celých 92 procent. Zbytek tvoří asi 2000 dalších látek. K těm nejdůležitějším z hlediska účinků na naše zdraví patří:
–       vitaminy– především řady B
–       minerály(např. hořčík, draslík, křemík, fosfor)
–       stopové prvky
–       kyselinu listovou
interiér pivovaru.jpg 
Jak pivo působí na naše tělo
Pozitivní účinky má na trávení. Proto je doporučováno (a chutná nejlépe) po mastných jídlech. Působí jako prevence žlučových a ledvinových kamenů. Také snižuje hladinu cholesterolu, tím snižuje riziko srdečně cévních onemocnění. Ale pozor! Hlavně se jedná o alkoholický nápoj se všemi riziky spojenými s jeho užíváním (ničí slinivku, játra, ledviny, nervový systém). I když není tak „silný“ jako takzvaný tvrdý alkohol. Množství alkoholu se liší podle druhu piva.  Naše „desítka“ ho má asi 4 procenta, „dvanáctka“ asi 5 procent. Rychlost odbourávání alkoholu a to, jak ho snášíme záleží na naší tělesné konstituci, kondici, ale i pohlaví (ženy ho odbourávají hůře). Je to hodně individuální záležitost. Na to by měl každý myslet, ještě před tím, než se s ním začne občerstvovat a bavit.
pivní sudy.jpg 
Tloustne se po pivu?
Po pivu se prý tloustne. Roste po něm břicho, vzniká tzv. pivní mozol. Je to tak? Ono pivo není přímým viníkem nadváhy. Ale tím nepřímým ano. Podporuje trávení a roste po něm chuť k jídlu. Když ho pijeme na místě, kde je k dispozici hodně dobrot, více jíme nebo alespoň ochutnáváme. Nebo po příchodu domů navštívíme v noci ledničku. Tím pak samozřejmě zvyšujeme denní příjem kalorií. Takže pozor, všeho s mírou!